Formgivare 10-gruppen

 10-gruppen bildades 1970 av tio unga textilformgivare, som ville få möjlighet att kontrollera hela processen från första skiss till färdigtryckt tyg och erbjuda god svensk design. Idag ägs och drivs 10-gruppen av de tre ursprungliga formgivarna och grundarna Birgitta Hahn, Tom Hedqvist och Ingela Håkansson, som också formger samtliga mönster.

I 10-gruppens egen butik på Götgatan i Stockholm finns mönsterkollektionerna som metervara i tyg och vaxduk. Där finns också ett stort sortiment av produkter i egna mönster. 10-gruppens design är stark och uttrycksfull i både mönster och färger. Genom åren har 10-gruppen ställt ut i städer som New York, Tokyo, Paris och Berlin.

Birgitta Hahn

Birgitta Hahn är medlem i 10-gruppen sedan starten 1970. Parallellt med 10-gruppen har hon formgivit mönster för inredningstextil, tapeter och mattor, bl a för IKEA, KF, Duro, Svenskt Tenn och Borås Wäfveri, samt textilier för offentlig miljö. Dessutom har hon gjort kostymer för dans och film, separatutställningar och medverkat i samlingsutställningar.
Birgitta Hahn är representerad på bla Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg och Victoria & Albert Museum i London.

Tom Hedqvist

Tom Hedqvist är medlem i 10-gruppen sedan starten 1970.
Under 70- och 80-talet var han verksam som Art Director vid ett antal annonsbyrer, bla Arbmans, Falk Partners och Hall & Cederqvist.
Han medverkade vid tillkomsten av Restaurant Tattersall i Stockholm i början av 80- talet, där han var ansvarig för inredning och koncept.
1990 grundade han annonsbyrån FGH i Stockholm samt 1991 designföretaget Element Design. Tom Hedqvist utnämndes 1994 till professor i grafisk design vid Konstfack. 1996-98 var han designchef vid Orrefors/Kosta Boda AB. Sedan januari 2000 är Tom Hedqvist rektor för Beckmans skola i Stockholm.

Ingela Håkansson

Ingela Håkansson är medlem i 10-gruppen sedan starten 1970. Vid sidan av arbetet i 10-gruppen har hon formgivit tyg- och tapetmönster bl a för IKEA, Duro och Borås Wäfveri, gjort offentliga utsmyckningar, applikationer och textilt handtryck. Ingela Håkansson har haft egna utställningar samt deltagit i samlingsutställningar.
Förutom textilformgivning har hon gjort kostym till film samt skrivit boken "Barnens kalasbok" tillsammans med Katta Nordenfalk.
Ingela Håkansson är representerad på bla Nationalmuseum i Stockholm och Röhsska museet i Göteborg.

www.tiogruppen.com >

Information